
در رایحهدرمانی، از عصاره گیاهان مختلف، که به آن روغنهای ضروری نیز گفته میشود، برای ارتقاء سلامت جسمی و روانی افراد استفاده میشود. رایحه درمانی در بهبود روحیه و خلقوخوی انسان نیز موثر است و میتواند باعث ایجاد حس شادابی و سرزندگی شود.
رایحهدرمانی را میتوان با استفاده از عصارههای طبیعی گیاهان (روغنهای ضروری) و به صورت ماساژ، استحمام، و استنشاق، انجام داد و از مزایان آن بهرهمند شد.
ما در شرکت عطرینه، این خوشبوکنندههای گیاهی را در رایحههای اکالیپتوس، اسطوخودوس، نعنا، پونه، رزماری، بهار نارنج، دارچین و ریحان، تولید و عرضه کردهایم. در این مقاله قصد داریم هر یک از این گیاهان را به شما شما معرفی کرده و خواص آنها را شرح دهیم.
اکالیپتوس
اکالیپتوس نوعی درخت مقاوم با برگهای دُمبرگدار و سرنیزهای و گلهای بیگلبرگ است. این گیاه بومی استرالیا بوده و در جنگلهای انبوه آن کشور یافت میشود.
تحقیقات مختلف نشان داده اکالیپتوس برای درمان بیماریهای تنفسی نظیر سرفه، سرماخوردگی، گلو درد، و آسم مفید است. همچنین، در بهبود جای سوختگی، بریدگی، و نیش حشرات نیز موثر بوده و با داشتن خواص ضد عفونی کنندگی، جلوی عفونت را گرفته و به ترمیم پوست کمک میکند.
علاوه بر این، روغن اکالیپتوس باعث کاهش درد ماهیچه و مفاصل میشود و از این رو، ماساژ با روغن اکالیپتوس باعث آرامش و تسکین درد میشود.
اسطوخودوس
اسطوخودوس نوعی گیاه گلدار با ۴۷ گونهی مختلف، از خانواده نعنا است که در جنوب اروپا، شمال و شرق آفریقا، جنوب غرب آسیا و جنوب شرق هندوستان یافت میشود.
اسطوخودوس همواره در طول تاریخ کاربرد پزشکی داشته و طبیبان در قرون مختلف از آن برای درمان صرع و سر درد استفاده کردهاند.
اسطوخودوس دارای خواص گوناگونی بوده و برای سلامتی مفید است. به عنوان مثال، اسطوخودوس باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی میشود. کیفیت خواب را بهبود میبخشد. موجب تقویت عملکرد مغز میشود. ضد التهاب است و باعث بهبود سریعتر زخم میشود. همچنین، درد، سوزش، و خارش را تسکین داده، برای سر درد مفید است، و کمخونی را کاهش میدهد. و در نهایت اینکه، میتواند به رشد مو کمک کند.
نعنا
نعنا گیاهی است معطر و علفی که بین ۱۳ تا ۱۸ گونهی آن در اروپا، افریقا، آسیا، استرالیا و آمریکای شمالی وجود دارد. نعنا جزو گیاهان پایا و با طول عمر بیش از ۲ سال است. ساقه و برگهای خوشبوی آن خوراکی و دارویی است و گاهی گلهای رنگارنگ میدهد. این گیاه در نواحی شمال ایران و اطراف تهران به حالت وحشی و پرورشی میروید.
برگهای خشک نعنا به عنوان طعمدهنده و خوشبوکننده در ماست و دوغ، و سرخشدهی آن، که همان نعنا داغ است، در انواع آشها به کار میرود.
نعنا دارای خواص نیرودهنده، بادشکن، و خلطآور است. علاوه بر این، به دلیل داشتن آنتیاکسیدان، و اسید رزمارینیک که ضدالتهاب است، برای درمان آلرژی نیز مفید است. همچنین، نعنا موجب افزایش شیر مادر شده و در درمان سرماخوردگی، سوء هاضمه، سندرم روده تحریکپذیر، زخم معده، و کاهش درد موثر است. ضمن اینکه برای پوست و بهداشت دهانودندان نیز مفید است.
پونه
پونه نوعی گیاه علفی گلدار از خانواده نعنا بوده و بومی اروپا، امریکای شمالی، و خاورمیانه است. برگ پونه دارای عطر قوی است که مشابه عطر نعنا میباشد. پونه در فصل گرما میروید و دارای گونه دیگری به نام پونه کوهی است. پونه وحشی در کنار چشمهها و جویها میروید و از طریق ریشه تکثیر میشود.
ابوعلی سینا، حکیم بزرگ ایرانی، میگوید پونه گوهری لطیف است و پونهی کوهی از پونهی جویباری قویتر است. گیاه پونه از دوران باستان در آشپزی و طب کاربرد داشته و امروزه نیز مصرف آن به صورت تازه و خشک متداول است.
گیاه پونه خاصیت ضد تشنج دارد، ضد میکروب و ضد باکتری است، و برای رماتیسم و آرتروز مفید است. همچنین، ضدعفونی کننده بوده و دارای خواص آنتیبیوتیک است؛ و برای بیماریهایی نظیر تهوع و استفراغ، سرماخوردگی، سرفه، و گرفتگی بینی سودمند است. همچنین، جلوی ترش کردن معده را گرفته و به هضم غذا کمک میکند.
رزماری
رزرماری، گیاهی چوبی، خوشبو، همیشه سبز، و با عمر بالای ۲ سال است و دارای برگهای سوزنی شکل، گلهای سفید، صورتی، بنفش، و آبی میباشد. این گیاه، از خانواده نعنا بوده، بومی منطقه مدیترانه و آسیاست، و در مناطق سردسیر یافت نمیشود. نام رزماری ریشه لاتین دارد و به معنای «شبنم دریا» است.
رزماری به عنوان ادویه در آشپزی و طبخ گوشت و مرغ کاربرد دارد، از آن در عطرسازی استفاده میشود، خواص دارویی دارد، و برای سلامتی مفید است.
رزماری منبع خوبی برای آهن، کلسیم، و ویتامین ب-۶ است و بیشتر به صورت خشک و پودر مورد استفاده قرار میگیرد. رزماری از دوران باستان به دلیل خواص داروییاش مورد توجه بوده و از آن برای رفع درد ماهیچه، بهبود حافظه، تقویت سیستم ایمنی و گردش خون، و رشد مو استفاده میشده است.
رزماری دارای فواید متعددی است. این گیاه دارای آنتیاکسیدان و ترکیبات ضد التهاب است، به هضم غذا کمک میکند، باعث تقویت حافظه و تمرکز میشود، محافظ سیستم عصبی است، جلوی پیر شدن مغز را میگیرد، و با انتشار سلولهای سرطانی مقابله میکند.
بهار نارنج
بهارنارنج شکوفه درخت نارنج است که بومی جنوب غرب آسیا بوده و در فصل بهار، فضای شیراز و شهرهای استان مازندران را عطرآگین میکند.
بهار نارنج در عطرسازی، ساخت اسانس، انواع نوشیدنیهای فصلی، و تهیه مربا، گز، سوهان، و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. بهار نارنج حاوی ویتامین ب، ث، و دی بوده، عرق آن طبیعت گرمی دارد، و بسیار مقوی است.
بهار نارنج اشتهاآور و نشاطآور است، به تقویت سیستم عصبی، رفع سر درد، و افزایش کیفیت خواب کمک کرده، و اضطراب، غم و افسردگی را کاهش میدهد. همچنین، بهار نارنج باعث تسکین ناراحتیهای سینه شده و برای تپش قلب نیز مفید است.
دارچین
دارچین نوعی ادویه است که از پوسته درونی برخی درختان کافور بدست میآید. دارچین بومی سریلانکا است و بهترین نوع آن، دارچین سیلانی است. دارچین اغلب به عنوان چاشنی معطر و طعمدهنده در بسیاری از غذاها، غلات صبحانه، میانوعده، و چای استفاده میشود. از دارچین، به دلیل عطر و طعمی که دارد، اسانس (روغن ضروری) گرفته میشود.
دارچین دارای خواص پزشکی بسیاری است. دارچین سرشار از آنتیاکسیدان است، دارای خواص ضد التهاب بوده، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد، میتواند عملکرد انسولین را بهبود ببخشد، قند خون را کاهش داده و اثر ضد دیابتی دارد، در درمان بیماریهای عصبی موثر است، از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند، با عفونتهای قارچی و باکتریها مقابله کرده، و میتواند به مقابله با ویروس HIV کمک کند.
ریحان
ریحان، گیاهی معطر و خوشبو از خانواده نعنا و مقاوم در برابر شرایط سخت آبوهوایی است که در سراسر جهان، به خصوص در آشپزی، مورد استفاده قرار میگیرد. ریحان بومی مناطق استوایی از آفریقای مرکزی تا جنوب شرق آسیاست. برگ ریحان به صورت خام، به خصوص در سبزی خوردن، مورد استفاده قرار میگیرد و عطر قوی، تند، و شیرینی دارد. ریحان در دو نوع ریحان سبز و ریحان بنفش وجود دارد. با دانه ریحان، که به آن تخم شربتی نیز گفته میشود، میتوان برای رفع عطش در تابستان، شربت خنک و گوارا درست کرد.
ریحان به هضم غذا کمک میکند، ضد التهاب است، با فعالیت رادیکالهای آزاد مقابله میکند، برای پوست مفید است، در درمان افسردگی موثر است، در کنترل دیابت کاربرد دارد، به بهبود عملکرد کبد کمک کرده و باعث سمزدایی بدن میشود، آرامشدهندهی اعصاب و نشاط آور است، در درمان دلدرد و اسهال موثر بوده، و باعث تقویت روده میشود.